Terrorífica programació del IV Sant Cugat Fantàstic

Quan falten quatre setmanes perquè comenci el festival de cinema de terror Sant Cugat Fantàstic, l'organització de l'esdeveniment català ja ha rebel·lat el corpus de la seva programació de títols així com algunes novetats respecte a edicions anteriors. Tal com ja es va comentar fa unes setmanes, la presència del cinema català, tant en format de llargmetratge com de curtmetratge, tindrà un pes important a l'IV Sant Cugat Fantàstic, alhora que no es renuncia al millor del gènere de terror internacional. En total, seran 15 pel·lícules i 16 curtmetratges procedents de tot el món que configuraran una graella de títols, una graella centrada exclusivament en el gènere fantàstic i de terror.


La presència del cinema català, tant en format de llargmetratge com de curtmetratge, tindrà un pes rellevant al IV Sant Cugat Fantàstic.

A més de les premières de Sant Martí i Dràcula de Denise Castro, que obriran i tancaran el certamen entre els dies 14 i 17 de juny, es projectaran a Sant Cugat diferents produccions de gènere procedents de diferents punts del planeta tal com comentava abans. Moltes ja van ser projectades a Sitges i van obtenir una bona resposta del públic, per tant, el Sant Cugat Fantàstic suposarà per als espectadors una genial oportunitat per poder veure aquests títols que pel motiu que fos es van perdre a Sitges, i que, com ja sabem en aquest país, difícilment aconseguirem veure en una sala cinematogràfica. Anem per parts:



GRAELLA DE TÍTOLS:

The Endless serà el títol que donarà inici a la successió de pel·lícules presentades a Sant Cugat, el divendres 16 de juny. A les 18.30 el públic podrà gaudir d'aquest interessant títol que barreja el gènere de terror amb la ciència-ficció, i que va polaritzar l'opinió del públic de Sitges entre detractors i amants de la pel·lícula. Sens dubte, The Endless és un títol atractiu de veure, i que a més va arribar a ser premiat al Tribeca Film Festival. La pel·lícula es podrà veure a les 18.30 al costat del curtmetratge Woody & Woody. Posteriorment, a les 20:45, el públic viatjarà fins a l'exòtic Brasil per veure Mal Nosso (Our Evil), una pel·lícula de terror psicològic i amb una càrrega de violència força considerable. Va ser presentada a Sitges pel seu director Samuel Gallí, i encara que el seu pas per aquest festival va passar amb discreció, la realitat és que es tracta d'una obra que fa mesos que viatja per infinitat de festivals de gènere de terror a tot el món, i recollint crítiques molt positives en tots ells. A un servidor li va agradar molt la pel·lícula, i d'aquí a uns dies espero poder pujar la crítica a la web. A més, en la mateixa sessió, es presentarà el darrer curtmetratge de Sergio Morcillo titulat Gotas.

Els Oblidats seguirà la jornada. Es tracta d'un altre títol sud-americà, d'Argentina, i que es va poder veure a Sitges una marató nocturna. Aquesta sessió nocturna va saber animar el públic de la platea gràcies al seu considerable i sagnant bodycount, a més d'aconseguir una bona feina de posada en escena. La pel·lícula es podrà veure després de Mal Nosso a les 22:45, al costat del curtmetratge espanyol Downunder. Posteriorment vindrà Mayhem, a les 01.00. Per a un servidor Mayhem és una meravella de pel·lícula, divertidíssima, i amb molt mala bava. Un títol d'origen americà que barreja a la perfecció una espiral de sang, cops de puny i ironia crítica amb el sector laboral, que de ben segur farà gaudir com a nens el públic de Sant Cugat.

El dissabte 17 es presentaran títols que suposaran la seva première al nostre país, juntament amb altres que són una oportunitat per no perdre's. Començarà el dia Dhogs (16.00), un thriller violent i amb crítica social que suposa el debut al llargmetratge d'Andrés Goteira. La pel·lícula acumula seleccions a nombrosos festivals de cinema, com Sitges, FrightFest o Noctura, rebent en tots ells excel·lents crítiques. Dhogs es presentarà acompanyada del curtmetratge català Linaje. La sessió següent serà una proposta que podem considerar com el "meló" del festival, ja que és tota una incògnita: Chimera. Es tracta d'una pel·lícula dels Estats Units inèdita a Espanya que ve signada per Maurice Haeems. Segons ens expliquen, es tracta d'una obra de ciència-ficció sobre un científic brillant –però pertorbat– que congela els seus fills vius amb la intenció de curar una mortal malaltia que pateixen. Veurem que tal Chimera..., un títol que es podrà veure al costat del curtmetratge català Evil, de Joaquim Bundó, a les 18.00.

Saving Sally és la proposta més alternativa entre totes les produccions presentades al Sant Cugat Fantàstic. Es tracta d'una pel·lícula filipina que barreja l'animació amb els personatges reals i tracta sobre l'existència d'un món paral·lel on els humans conviuen amb monstres, i un jove s'enamora d'una noia rebel. Recomanem que mireu el tràiler, perquè conquerirà qualsevol. La pel·lícula es projectarà a les 20:15 al costat del curtmetratge espanyol The Bet, dirigit per la realitzadora Mari Cielo Pajares. La següent pel·lícula de la jornada és un valor segur: Mom and Dad. Fa pocs dies vaig pujar a la web la crítica de la pel·lícula, i com vaig comentar-hi es tracta és una comèdia de terror protagonitzada per Nicolas Cage i Selma Blair en què un dia el món es desperta amb els pares desitjant matar els seus fills. És molt divertida, esbojarrada, violenta, i amb un Nicolas Cage fent cara de mem a cada pla. També, i no menys important, és una magnífica pel·lícula. La seva projecció és a les 22:15, i ho farà juntament amb el popular curtmetratge català Bye Bye Baby de Pablo Pastor, un angoixant i modern homenatge a Scream.

Els que busquen emocions fortes s'hauran d'esperar fins a les 01.15 per a la Marató de Sang. Es projectaran dos títols: Revenge i Trauma. La primera és una pel·lícula francesa dirigida per la realitzadora Coralie Fargeat que suposa una volta de femella -a la vegada que actualitza- el subgènere d'explotació Rape&Revenge (violació i posterior venjança). Podeu llegir la crítica de la pel·lícula clicant aquí. Després el seguirà la pel·lícula xilena Trauma. Segons l'organització del Sant Cugat Fantàstic es tracta de la pel·lícula més violenta de la present edició, en una història que barreja elements sobrenaturals a una base pròpia de l'American Gothic. Tracta sobre unes amigues que passen uns dies en una vila rural del Xile profund, fins que es troben amb un home i el seu fill els quals tenen una peculiar manera de divertir-se...

Com a alternativa cinematogràfica pel divendres 16, el Sant Cugat Fantàstic també executa activitats paral·leles entre les quals podem trobar la projecció de la pel·lícula Framed. Es tracta d'una producció rodada íntegrament a Sant Cugat i que va ser rodada pel realitzador Marc Martinez Jordán, que també és membre del jurat de l'edició. La pel·lícula serà projectada a l'aire lliure a les 23.00 a l'Escola de Música (Plaça Victòria de l'Àngels de Sant Cugat). La sessió serà gratuïta.

El darrer dia del Sant Cugat Fantàstic servirà per presentar la Marató de curts catalans presentats pels seus directors, a més de la cloenda amb Dràcula de Denise Castro i de la presentació de dues pel·lícules internacionals a càrrec dels seus responsables. Per tant, una jornada carregada de convidats.

La Marató de curts catalans presentats pels seus directors acolliran les noves produccions de directors amb noms consolidats a l'audiovisual català, com són Ivan Mulero (Orion), Lluís Quilez (72%), Rafa Dengrà (Justícia Justiciera III, Kungfu Karate Annihilator), Toni Pinel i Cris Gambin (Vincles), Luís Tinoco (Caronte).

D'altra banda, el mateix diumenge 17 de juny es presentaran dues pel·lícules: Time Thieves i Escape from Marwin. La primera és un documental català que es projectarà a les 16:00 al costat del curtmetratge Memòries de l'aigua, en què es pretén demostrar que hi ha unes forces materials i immaterials expertes a robar-nos el temps de les nostres vides. D'altra banda, Escape from Marwin és una pel·lícula de Jordi Castejón sobre un Escape Room especial per a presidiaris. Aquesta pel·lícula serà presentada pel seu director a les 17.45, acompanyada del curtmetratge RIP.



INAUGURACIÓ I CLAUSURA

Tal com ja expliquem en anteriors entrades, la inauguració del Sant Cugat Fantàstic serà el 14 de juny, i la cloenda el 17 del mateix mes.

La inauguració es farà amb la première de Sant Martí, un slasher rodat i situat en un ambient rural català. Ve signat pels realitzadors David C. Ruiz i Albert València, i promet barrejar humor negre amb una trama d'intriga i assassinats sense descuidar aquells clixés que envolten l'slasher, com són la sang, assassins en sèrie, entorn rural i reines del crit. La pel·lícula estarà acompanyada pel curtmetratge català Cunetas, de Pau Teixidor, que a més vindrà a Sant Cugat a presentar-lo. La sessió començarà el 14 de juny a les 22:00.



D'altra banda, la cloenda del festival es farà amb Dràcula de Denise Castro, la nova pel·lícula de la realitzadora catalana Denise Castro, que és la persona que va guanyar l'any passat el premi de la Crítica a la Millor Pel·lícula i el del Jurat al Millor Guió per la seva participació en un dels relats de Maniac Tales. La seva nova pel·lícula, rodada en gran part a Transsilvània (el bressol de vampirisme), és un fals documental, una paròdia explicada en format found-footage pels mateixos membres de l'equip tècnic i artístic del film sobre la idea que hi plana que tot s'hi val per fer una pel·lícula low cost, però sense renunciar al terror característic del gènere vampíric. Amb això, el film promet barrejar el terror i la comèdia, i incorporar un missatge crític per la precària situació actual del cinema català i espanyol. Dràcula de Denise Castro serà presentada davant del públic per la directora, en una gala de cloenda que començarà a les 22:00.



LLOC DE LES PROJECCIONS

Totes les projeccions de les pel·lícules es faran al Cinesa Sant Cugat. La resta d'activitats paral·leles del Sant Cugat Fantàstic tindran lloc al voltant del Teatre-Auditori, que és molt a prop del Cinesa Sant Cugat, per tant el festival es desenvoluparà en un entorn molt proper entre escenaris.  



Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris