Entrevista a Ramon Térmens, productor de Segarra Films


Aprofitant l'estrena en cinemes d'un dels últims títols de gènere de terror que han arribat a les nostres sales, Ana y el Apocalipsis, vam poder concertar una entrevista amb el cineasta Ramon Térmens (Catalunya über alles !, The Evil That Men Do), el responsable de la productora i distribuïdora Segarra Films. Gràcies al seu segell han arribat als cinemes pel·lícules de gènere de terror independents com l'obra de culte instantani titulada The Void, a més de l'esmentada Ana y el Apocalipsis, i es preveuen que puguin arribar altres més en el futur.


Gràcies al seu segell han arribat als cinemes pel·lícules de gènere de terror independents com l'obra de culte instantani titulada The Void, a més de l'esmentada Ana y el Apocalipsis


L'entrevista amb Ramon Térmens va servir per conèixer més de prop aquest àmbit de la cinematografia potser menys conegut, com és la distribució, un àmbit que resulta imprescindible perquè les pel·lícules arribin a les nostres sales o puguem veure-les en format home video. Un sector competitiu, en què els petits han de guerrejar amb les grans Majors per aconseguir el seu espai, i aquesta és la tasca de Segarra Films, una empresa que va començar la seva trajectòria com a productora, però que ha crescut també fins a la distribució, arribant a distribuir des de 2017 uns quatre títols anuals.



-La vostre última estrena en cinemes ha estat Ana y el Apocalipsis. Que tal ha anat?

No ha anat bé. Hem fet promoció de la pel·lícula allà on hem pogut, però no ha anat bé. Hem de pensar que de les 53 sales en què estava programada la pel·lícula, en 43 estem en el top 100 de sales amb més recaptació, i estàvem a 7 dels tops 10. És a dir que Ana y el Apocalipsis estava en molt bones sales a escala de recaptació. Però la pel·lícula no ha tirat, tot i que la crítica en general és molt bona, la reacció del públic que la va anar a veure en preestrena també és molt bona, en xarxes socials molta gent es la recomana, fins i tot vam portar a director John McPhail, que li han fet entrevistes, i en general l'estrena ha tingut molta repercussió en els mitjans. També hi ha hagut molta publicitat, fins i tot més que mai, podent-se veure en quioscs, en sortides de centres comercials, en línia, tràilers en cinemes, etc. Hi ha vegades que fer una campanya publicitària si no us confirmen les sales fins a l'últim moment és molt difícil. Però clar, amb les campanyes que fan les Majors no pots competir, i encara que hi hagin pel·lícules de les Majors en el mateix cap de setmana que la gent diu que és una merda, i que a sobre la crítica la posa a parir, la gent igualment acudeix a la sala de cinema a veure-la bàsicament perquè li han picat amb la pel·lícula per la tele, i tenen referència de l'estrena des de fa mesos. És molt difícil competir amb les Majors de tu a tu, ells són molt poderosos, però a la fi és la gent que decideix que és el que vol veure i per tant la taquilla no la pot controlar ningú. I és que la publicitat és un factor vital, molt més important que la crítica o el que pugui dir la gent. Estem en una fase en què hi ha tantes estrenes, hi ha tanta oferta de pel·lícules, que els cinemes tenen molt per decidir i si un títol no els funciona doncs fora. Perquè cada setmana tenen a totes les Majors amb pel·lícules disponibles, a més de les distribuïdores independents, i en total poden arribar a escollir entre unes 15 pel·lícules cada setmana i clar, un cinema no pot fer entrar i sortir 15 pel·lícules cada setmana. Llavors, les que venen més són les que es queden i les que van pitjor són les que se'n van. També sempre s'ha dit que el boca-orella sol portar més gent a la sala de cinema la segona setmana, però això no funciona així, perquè si a la primera setmana no va bé als cinemes la treuen del seu programa.


-Crec que és el 2017 quan Segarra Films es bolca de ple en la distribució, competint així amb les grans Majors. Es preveia que el camí no seria fàcil. Què us va motivar a emprendre aquest camí?

Vam fer un previ amb l'estrena de Catalunya über alles!, que per cert va ser la primera pel·lícula que produïm i distribuïm des de la fundació de l'empresa en 2010. Llavors era un moment molt diferent del d'ara, perquè quan vam estrenar la pel·lícula al setembre del 2011 la distribució es va fer amb còpies de 35 mm, i en aquest aspecte la distribució era molt diferent a fer-ho en digital com es fa ara. En aquest moment els cinemes estaven en plena transició d'un format a un altre, i molts cinemes de centres comercials tenien la meitat de les sales preparades per projectar cinema en 35 mm i altres per al digital. Llavors, en aquell moment, em vaig decidir a què volia tenir més control de les distribucions de les meves pel·lícules. Perquè un director quan acaba de fer una pel·lícula lliura el material i se'n va, no intervé en l'arribada del film fins al públic, i llavors jo el que volia era conèixer era el que passava després de fer una pel·lícula. aquesta era la idea principal quan vaig decidir a crear Segarra Films. I un cop vaig fer Catalunya über alles!, la pel·lícula va començar a guanyar enrenou, guanyant alguns premis a Màlaga, Sant Sebastià, etc., i en aquest sentit diguem que tirava. El distribuïdor fa una feina que està molt bé, que és portar la pel·lícula a la sala, però llavors vaig pensar que si ho havia de pagar tot jo doncs bé ..., i amb aquest ànim una mica suïcida ens aventurem a fer el pas a la distribució amb Catalunya über alles!, arribant-se a estrenar a 34 sales i sobre amb una pel·lícula que no es podia doblegar al castellà, que aquest és un altre tema en el món de la distribució. I és que a l'Estat espanyol hi ha un dèficit claríssim pel fet que s'hagin de doblar totes les pel·lícules, i això és una cosa que no té cap sentit. En la majoria de cinemes del món no passa, però aquí si, i per això cal adaptar-se i doblar les pel·lícules. Pel que fa a Catalunya über alles!, no es podia doblar la pel·lícula al castellà perquè la llengua catalana forma part de la trama de la pel·lícula, i llavors en alguns cinemes ja no entrava. Amb tot això arribem a estrenar la pel·lícula en 5 sales a Barcelona, ​​recordo l'Icaria, Verdi, Girona, Aribau i Heron City. A partir d'aquí la pel·lícula va tirar, i tot i que la distribució no és la meva vocació perquè seguim amb la línia de la productora. 


-Avui dia Segarra Films distribueix unes 4 pel·lícules a l'any, més enllà del cinema que dirigeixes. El creixement és notable.

Després de Catalunya über alles! vaig dirigir The Evil That Men Do, i inicialment volíem fer nosaltres la distribució, però vam trobar un agent que tenia molt interès a distribuir-la, plantejant un pla de cinemes que estava molt bé, i bé, vaig decidir anar per endavant i a la fi, del que promès al fet hi ha un tros, i res del que em van dir va passar. Se suposava que eren experts, que a més ja havien vist la pel·lícula i sabien les possibilitats que tenia. Llavors, al final la distribució de The Evil That Men Do va acabar sent un desastre i em vaig dir "prou", amb el que costa fer una pel·lícula i que després vinguin altres i et facin un nyap amb la distribució perquè no, i em vaig proposar que no tornaria a passar. La meva reflexió va ser que si jo distribueixo les meves pel·lícules com a director, amb sort cada 3-4 anys podré dirigir una pel·lícula, perquè tot el procés és molt llarg, i amb tot aquest temps els cinemes s'obliden de tu. Per això pensem a distribuir més títols, que se'ns noti actius en el mercat, estimulant així la relació amb els cinemes i així el dia que els porti la meva pel·lícula perquè ja és una cosa que tinc guanyat. I a part, també em vaig adonar que anava als mercats i que hi havia moltes pel·lícules amb un MG (mínim garantit) assequible, és a dir, el pagament inicial per adquirir els drets d'una pel·lícula. Llavors vam fer això, per no distribuir només cada quatre anys, i ens vam proposar distribuir 4 pel·lícules a l'any. Això sí, amb la idea que la distribuïdora sigui sostenible, i és que seguim sent la mateixa empresa, produïm i distribuïm, però la distribució no ha de generar pèrdues.



-Entre els títols independents que heu anat distribuint hi ha dos de gènere de terror, com són Ana y el Apocalipsis i The Void. Per què aquest interès amb el terror?

Si, el que és pròpiament terror hem fet dues, i les dues vénen de Sitges, és a dir, que ja vénen amb una reputació. En el cas d'Ana y el Apocalipsis ve de guanyar el premi Midnight X-Trem, i si, és un gènere que ens agrada, però de totes maneres la nostra marca de la casa és que no ens volem encasellar amb un gènere. De fet, del que portem estrenat fins ara i del que vindrà, totes són molt diferents les unes de les altres. Hi haurà més cinema d'autor, distribuirem un documental de drets humans, una comèdia francesa, i ara el proper que farem serà l'estrena d'una pel·lícula que va guanyar el premi a millor guió "Un Certain Cegard" a Cannes titulada Sofia, que creiem que està molt bé. També estrenarem un documental extraordinari titulat L'Estat contra Mandela i els altres, que és sobre el judici de Nelson Mandela i els àudios que s'han recuperat dels seus judicis. I pel que fa al terror, no som especialistes a distribuir terror, ara bé, si veiem pel·lícules que ens agraden i que creiem que poden funcionar seguirem apostant pel terror. Insisteixo que és un gènere que ens agrada, i que té l'avantatge que és un gènere que funciona sense la necessitat d'actors famosos i tal, de vegades és simplement el concepte el que fa funcionar la pel·lícula, i a més es produeix molt terror a tot el món, i per això seguirem apostant pel terror quan trobem una pel·lícula que creguem que pot funcionar.


-Potser un dels problemes que té la distribució de cinema a Espanya és que les pel·lícules arriben tard respecte a altres llocs del món. Es passa una pel·lícula per Sitges, com Ana y el Apocalipsis, que després té un recorregut per festivals i acaba arribant a Espanya catorze mesos més tard, en un país en què la pirateria abunda. ¿No és molt arriscat?

En el cas d'Ana y el Apocalipsis hi ha dos factors: d'una banda hem estrenat la pel·lícula gairebé a el mateix temps que als Estats Units i Anglaterra, que va ser el 30 de novembre, i nosaltres la vam estrenar el 14 de desembre, és a dir, que el delay respecte a l'estrena en sales ha estat de catorze dies; D'altra banda, la productora va decidir fer un tour d'un any per festivals, i també cal tenir present que la pel·lícula està ambientada en Nadal, de manera que quan adquirim els drets del film fa sis mesos vam haver d'esperar a Nadal per estrenar-la, però podríem haver-la estrenat abans. Cal pensar una cosa, que quan adquireixes els drets d'una pel·lícula hi ha un procés que es basa a lliurar els materials, el doblatge, la cartelleria, el subtitulat, buscar la data d'estrena ideal, les sales, etc., no és un procés automàtic, hi ha un procés abans de l'estrena que dura uns mesos. Nosaltres en el cas d'Ana y el Apocalipsis hem estrenat molt seguit al qual és l'estrena oficial als Estats Units. Crec que això que planteges no és un factor fonamental, perquè els tempos són els tempos.



-Si entrem en un tema més de números, quin tant per cent de la venda d'una entrada de cine es porta la distribuïdora i quina part una sala de cinema?

Això depèn dels circuits. Al món ideal seria un 50% -50%, però això t'ho fan molt pocs. Et poden fer un 55-45, o 60-40. Aquest últim és el més habitual, 60 per als cinemes i 40 per a nosaltres. Però això depèn, perquè hi ha pel·lícules de les Majors que fins i tot ells es porten més percentatge que el mateix cinema i va canviant en funció de les setmanes. Depèn de la necessitat que té un cinema de tenir la teva pel·lícula. I en el cas de la distribució independent, els cinemes tenen a les Majors, i per això a nosaltres ens estrenyen més, bàsicament perquè els estàs ocupant un espai en què tenen a molts candidats a ocupar-ho, i si et trien a tu doncs també t'estrenyen més. El que cal entendre en el món de la distribució és que aquí tothom juga el seu paper, i cada un juga de la millor manera que sap.


-Per què costa que la gent vagi al cinema i també que consumeixi home-video?

No sóc un expert en comportament de taquilla, però sí que tinc constància que el públic se sol concentrar en unes poques pel·lícules. Llavors, allò altre és una renovació constant de la cartellera. Per posar un exemple, Bohemian Rhapsody, és una pel·lícula que ho peta i es manté temps, arribant a durar gairebé en les mateixes sales unes 4 setmanes, i després hi ha altres pelis comercials de les Majors que en una setmana ja diuen adéu. D'altra banda, nosaltres hem de competir contra altres rivals molt complicats, i parlo de Netflix i Amazon, que tenen una oferta audiovisual boníssima, o els simples videojocs, que fan que molta gent es quedi a casa jugant al Fortnite en comptes d'anar a un cinema. I tot en el seu conjunt t'ho fa molt difícil, perquè has de competir amb canvis de comportament de la gent, i fins i tot els cinemes també han mutat respecte al que eren els del centre de la ciutat als que són les multisales de centres comercials, i això comporta un canvi, perquè abans la gent mirava la cartellera del diari i ara van a centre comercial i decideixen al moment. Depèn també del pòster, i en general de la publicitat amb la qual se li hagi picat prèviament. Això per una banda, que és el circuit de cinema comercial, perquè el circuit de cinema VOSE resisteix perquè hi ha gent que va a veure una pel·lícula per la seva qualitat o perquè ha sentit parlar d'ella. Ara, els cinemes hauran d'estrènyer perquè hi ha pel·lícules com Roma d'Alfonso Cuarón que s'ha estrenat en una sola sala, perquè l'estrena principal és Netflix. O les sèries de TV, que estan en un moment boom. Però si només tens un espai de temps per dedicar-lo a l'oci de l'espectador comú en general, ja que si l'espectador decideix Netlix o Fortnite, o anar al cinema a veure una peli, és decisió de l'espectador. El cinema el que ha de fer és lluitar, competir i intentar oferir el millor producte amb la millor qualitat. Per exemple, ara hi ha cinemes que estan cuidant molt l'experiència de l'espectador en el cinema, que s'han renovat, les butaques són més còmodes, pantalles espectaculars, que tenen Dolby Atmos, i això és importantíssim el fet d'oferir a l'espectador una experiència en el cinema. A més, crec que el cinema té alguna cosa que a casa mai tindràs, més enllà d'un pantallot i un bon so, que és l'experiència col·lectiva, el fet que tu vas allà i estàs a les fosques compartint alguna cosa amb gent que no coneixes, i que rius, plores, i en canvi l'experiència de veure cinema a casa és més solitària, per no parlar de les 50.000 coses que a casa et van despistant.


-En el teu cas, que ets director, productor i distribuïdor, t'has notat alguna vegada desprotegit per l'administració? Sigui el Ministeri o la Conselleria, i més quan a tots ells els agrada presumir que un país sense cultura no és res. En aquest aspecte alguna vegada t'has sentit marginat?

No sóc de donar la culpa als altres, Segarra Films fa el seu propi camí. Ara bé, si ho comparem amb la situació de país veí, i em refereixo a França, la llei d'aquí i les seves ajudes són ridícules. El que tu dius s'ho haurien de callar els polítics. A França sí que els importa el cinema, el promocionen al màxim, i estem parlant de 750 milions a l'any que s'inverteix en cinema, i aquest és uns diners que prové de taxes de consumidor, no depenen del pressupost de Cultura. Aquí, has de fer una cosa molt bona, que ja ho va fer la Generalitat de Catalunya i que es va aprovar al Parlament, que era la taxa a les teleoperadores, que estava copiada de França i de molts altres països europeus, i això hagués permès que es recaptés uns diners que després es destinaria en exclusiva a cinema, i amb només això estem parlant de 20 milions d'euros a Catalunya. D'aquesta manera passàvem de 3 milions a 20 milions. Això les teleoperadores el van recórrer als tribunals i van guanyar. A més, a la Generalitat li va tocar tornar 33 Milions que ja havia recaptat de les taxes. A la fin hem tornat a la misèria. Llavors, de qui és culpa? Doncs no ho sé, els jutges van decidir que no, però clar, aquí cadascú lluita per la seva. Crec que als polítics no els interessa tant el cinema des d'una perspectiva estratègica, però a França si, i a molts altres països també. Nosaltres creiem que el cinema és una cosa molt important perquè genera molts llocs de treball, perquè quan fas una pel·lícula la quantitat de gent que has de contractar és brutal, i la quantitat de gent indirecta que treu profit, des de càmeres, llums, grafisme, Internet , etc., és brutal, i a més solen ser gent jove i de vegades fins i tot el seu primer treball. Això, que és molt important, són incapaços de veure-ho. El director general de la Generalitat farà el que pugui amb els diners que tingui, i l'Estat espanyol és un altre tema, perquè està fent unes lleis que afavoreixen molt als grans, com ara la Llei General del Cinema, que està emmotllada a les productores i a les televisions privades, i això és el que hi ha. Després hi ha les selectives, que si et toca doncs et toca. Després, no hi ha una estratègia de promoció i distribució d'exhibidors, és a dir, que de res serveix fomentar la producció si després no hi ha sales. A França per exemple es subvenciona fins i tot quan una productora forana estrena una pel·lícula a França, o dit d'una altra manera, si fas una pel·lícula a Catalunya els francesos et paguen perquè la puguis estrenar al seu país. Per a mi això és potenciar el cinema, i en l'estat espanyol no hi ha res de tot això. I el que és a escala de pel·lícules catalanes, doncs jo ara vaig a fer una pel·lícula en català, i a la fin a on es veurà la meva pel·lícula? (Rialles) Entens? És clar que de vegades hi ha alguna excepció, com Pa Negre o Estiu de 1993, però no deixen de ser illes. Quan tu tens alguna cosa que funciona és perquè tens 10-15 pel·lícules com aquestes dues esmentades, funcionant a taquilla, i és llavors quan podem parlar d'indústria, però clar, això són excepcions puntuals. És molt difícil produir, distribuir, promocionar, i nosaltres contra qui hem de competir? Doncs contra gegants. Caldria canviar-ho tot. Insisteixo que la solució és copiar la llei francesa i aplicar-la, i endavant. Per què no es fa? Bé, la situació política a Catalunya és molt complicada, i el conseller que va impulsar aquestes taxes ara mateix està a Brussel·les. També hi ha un Pla Nacional de l'Audiovisual molt ambiciós que era un intent de prendre seriosament el cinema des del punt de vista institucional, i on està aquest Pla institucional? Doncs en algun calaix perdut.


-Tornant a la distribució com a ofici, Segarra Films té un catàleg que és 100% legal. No obstant això, competiu en els punts de venda directament amb pirateria, amb empreses com Llamentol o Resen que editen moltes pel·lícules al llarg de l'any.

Això que són?


-Són distribuïdores que editen sense pagar els drets d'autor, i curiosament amb el consentiment institucional. És a dir, és la pirateria de tota la vida, però que es pot comprar a Fnacs, Media Markts, etc.

No tenia constància. El que sí que conec és el tema de la pirateria en línia, i pel·lícules nostres que estan afectades per la pirateria en línia. Abunda a la xarxa, hi ha moltíssima. I aquest és un altre tema, per què pagar per una pel·lícula si la puc tenir gratis? Això és una barbaritat. De fet, Espanya és el país del món amb més nombre de descàrregues il·legals per habitant, i no entenc com des de l'administració no es fica mà. Perquè pot ser alguna cosa cultural, no sé, potser a Dinamarca els fa vergonya descarregar il·legalment una pel·lícula, però aquí no, aquí és una cosa comuna. Aquí s'estrena una pel·lícula i la gent ja pensa en què se la baixarà d'Internet. Això què vol dir? (Rialles) Si tu tens un restaurant doncs jo ja vindré a dinar gratis, no? No té sentit. Nosaltres tot el que hem distribuït i distribuirem és 100% legal, mai distribuirem res sense els drets.



-I ja per acabar, per quan teniu previst llançar en home-video The Void?

El que és l'edició del Blu-Ray amb els seus continguts extra ja està tot fet, només ens quedaria el relacionat amb la sortida a la venda, de la SGAE i tot això. Jo crec que a tot tardar sortirà al gener.


-Hi haurà doble llançament DVD - BluRay?

Serà només Blu-Ray, i tots els continguts extres estaran subtitulats, com el making off, el procés de creació del monstre, etc. La veritat és que els extres estan molt bé.  


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris