La paz simulada: Una historia de Guerra Fría 1941-1991 (llibre)



"La paz simulada". Aquest és el títol de la proposta que plantegen tres catedràtics de diferents universitats estatals, com són Francisco Veiga, Enrique U. Da Cal i Àngel Duarte. Tal com el títol indica, aquesta obra ens conduirà per un viatge d'unes 500 pàgines intentant explicar no només la situació històrica de la Guerra Freda existent al ja passat s. XX, sinó explicar el que va significar per als països implicats, el seu sentit, motius, objectius, etc. els interessos que van fer desestabilitzar tot un planeta senzillament per una raó: la por a l'altre.

Això és el que intenten explicar aquest genial triplet d'historiadors estatals, d'una manera senzilla i bàsica, perquè un pesat llibre de 500 pàgines es converteixi en un esforç gratificant i plaent. Part de l'èxit rau en el fet de no plantejar un llibre estrictament panoràmic, al donar presència a altres conceptes que possiblement no entrarien tant en espais com el de la història, i sí més en els de la sociologia -com el cinema o el feminisme per exemple-, uns camps que poden ajudar a comprendre millor una història plena d'esdeveniments.

El subtítol de l'obra diu "Una història de Guerra Freda 1941-1991", amb clares intencions de sinceritat, i que personalment prefereixo recordar-ho al lector, ja que, no voldria enganyar a ningú, estem davant d'un llibre d'història pura. Però és el seu dinamisme, la seva manca de continuïtat del que li fa passar per sobre de la majoria de moments històrics importants sense aferrar-se a ells, i fins i tot fer salts temporals si fos necessari per a entendre amb major capacitat diferents fets, amb la intenció d'abastar un major angle de visió sense la voluntat d'anàlisi profund. Un angle de visió centrada exclusivament en els conflictes i esdeveniments ocorreguts a Europa i EUA des del final de la 2a GM fins a la caiguda del mur de Berlín, uns fets que, segons la visió dels autors s'han produït sota els efectes de la por i la desconfiança. Per tant, personalment, no criticaré mai que el llibre no tingui una estructura clara ni tampoc una tesi d'arribar, només vol demostrar els seus arguments tractant amb aspectes històrics, sociològics o culturals.

En resum, una extensa obra dirigida a gent interessada en la matèria més que a un simple lector curiós. Però que ningú s'espanti, que tot i les 500 pàgines aquests tres historiadors han sabut dotar "La paz simulada" del difícil atribut de poder llegir un llibre d'història d'una manera àgil i entenedora, sense tecnicismes, i que més enllà de voler explicar cronològicament el passat entre 1941 i 1991 el que volen aquests autors és fer-nos entendre a partir de diferents esdeveniments històrics, que tota aquesta parafernàlia xulesca que hi havia entre els dos rivals americans i soviètics de treure pit, neix, per por i desconfiança.  

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris