El XXIV Saló del Manga vindrà marcat per la participació del públic

Serà la seva edició número 26 i vindrà marcada pel 50è aniversari de la revista japonesa Shonen Jump, el 90è aniversari del naixement del mangaka Osamu Tezuka, així com les Olimpíades de Tòquio 2020

Un any més, i ja en són 26, torna a arrencar el Saló del Manga de Barcelona. Serà la seva edició número 26 i vindrà marcada pel 50è aniversari de la revista japonesa Shonen Jump, el 90è aniversari del naixement de'Osamu Tezuka, així com les Olimpíades de Tòquio 2020, entre altres novetats que veurem a continuació.

La presentació del XXIV Saló del Manga de Barcelona va ser realitzada el passat dijous 12 de juliol al centre cultural Arts Santa Mònica, on es va impartir una roda de premsa per part de l'organització del Saló, moment que va servir per desvetllar el cartell oficial de l'edició així com la columna vertebral quant a espai i activitats. L'acte va comptar amb la presència de Patrici Tixis, president de FICOMIC, Oriol Estrada, coordinador d'activitats i Meritxell Puig, directora general de FICOMIC i directora del Saló del Manga de Barcelona. Tots van detallar una sèrie d'aspectes que intentarem detallar a continuació:




PRESENTACIÓ I SUPERFÍCIE

El XXIV Saló del Manga de Barcelona se celebrarà del dijous 1 al diumenge 4 de novembre als palaus 1, 2, 2.1, 3.1, 4, 5 i Plaça Univers a Fira de Barcelona Montjuïc. Això suposa que es redueix a quatre dies l'activitat del Saló respecte de l'any anterior, que no oblidem que va ser de cinc dies. Pel que fa a la superfície del Saló a Fira de Barcelona serà la mateixa que l'any anterior, és a dir, gegantina, i més concretament parlem d'un espai d'uns 75.000 metres quadrats. Tot i això, sembla que l'estructuració de les zones del Saló tindran algunes novetats importants, tal com va voler precisar a la roda de premsa el president de FICOMIC, Patrici Tixis.


NOVETATS

Com sempre, el Saló del Manga de Barcelona oferirà nombroses activitats culturals, així com exposicions, conferències, firmes d'autors, tallers, a més de la participació de destacats autors de manga. La principal diferència amb anys anteriors és que aquesta vegada FICOMIC es marca com a objectiu el de la participació del públic en diferents activitats del Saló. Segons Meritxell Puig (directora del certamen), "Volem que el Saló del Manga de Barcelona no sigui només la gran festa de la cultura japonesa, sinó també un gran festival on la part principal sigui el públic." Aleshores, en què consisteix aquesta interacció del públic? Anem per parts:

-Gastronomia: Els amants de la gastronomia japonesa estaran de sort, perquè al Saló del Manga hi haurà un espai relacionat amb aquesta gastronomia, en què als matins s'impartiran classes de cuina totalment obertes a la participació del públic, i a la tarda es faran xous de cuina. L'encarregat de dur a terme aquestes activitats culinàries serà Roger Ortuño de comerjapones.com, una persona condecorada com a Ambaixador de bona voluntat de la gastronomia japonesa pel govern nipó. El to d'aquests tallers serà completament pràctic, i els àpats que s'elaboraran són l'Okonomiyaki (pizza japonesa), Yakisoba (fideus), Onigiris (boletes d'arròs farcides), Obentos (plat combinat), Otsumami (aperitius) o Mochis (pastissets) d'arròs).


(Okonomiyaki)

-Manga Kids: Un nou espai obert a joves d'entre 5 i 12 anys pensat per incentivar l'hàbit de la lectura de còmics, i així acostar el manga a la nova generació de lectors. Serà un espai lúdic i familiar on també es podran aprendre tècniques de dibuix, guió i disseny, llegir mangas, jugar, fer el teu propi manga, entre altres divertides activitats per fer en família.

-Japan Experience: Serà una porta oberta al Japó més enllà del manga i l'anime. El Japan Experience vol oferir una sèrie d'activitats que reflectiran la nostra passió per tot el que ens arriba del Japó, i que van des de les arts marcials i la cerimònia del te, fins al cinema, la moda i la música japonesa. També hi haurà lloc per preparar el nostre viatge al Japó, tallers per aprendre l'idioma i la cal·ligrafia japonesa, un club de lectura o curiositats de la cultura urbana japonesa. És a dir, que si ets un apassionat del Japó (i n'estic segur) no pots faltar al Japan Experience.

-Olimpíades de Tòquio 2020: Per primera vegada a XXIV anys de Saló del Manga l'esport tindrà un pes important en el planning d'activitats. Amb vista a les Olimpíades de Tòquio de 2020, l'esdeveniment centrarà la seva atenció en l'estreta relació que hi ha entre el manga, l'anime i l'esport. Per fer-ho, s'organitzaran una sèrie d'activitats esportives en un gran espai dedicat a això.


-Convidats: De moment FICOMIC no confirma cap autor de manga, ni director d'animació, cantants o cosplayers. No obstant això, extraoficialment ja n'hi ha algun que es pot confirmar, i serà un dels importants: Nagabe, autor del manga La petita forastera: Siúil a Rún (ECC Ediciones) assistirà al XXIV Saló del Manga de Barcelona, ​​tal com es va confirmar al passat Saló del Còmic de Barcelona.





EXPOSICIONS

El 2018 es compleixen dos principals aniversaris. Els 50 anys de la mítica revista japonesa Shonen Jump, que va donar a conèixer mangas com Dragon Ball, Naruto o One Piece i que avui dia continua sent al Japó un fenomen de masses. També, i no menys rellevant, és el 90è aniversari del naixement del mangaka Osamu Tezuka. Seguint amb Tezuka, el Saló del Manga hi dedicarà conferències i un cicle de pel·lícules amb alguns dels seus títols més significatius. També tindrà presència a la zona Manga Kids, amb contacontes centrats en alguns dels seus personatges.




CARTELL

El cartell del XXIV Saló del Manga ha anat a càrrec de l'autora catalana Marta Salmons. A la conferència de presentació va dir davant dels mitjans que "m'agradaria transmetre la diversió i la grandesa que suposa crear alguna cosa, ja sigui un simple disseny d'un personatge propi, o fins i tot en altres camps com cuinar, cantar o fer cosplay del teu personatge favorit . Tot això són coses que ens fan gaudir i en què posem tota la nostra intenció i energia. Els salons del manga exposen d'una manera o altra diverses formes de creació que s'originen des de les idees i el treball d'algú, sigui gran com una companyia o un petit com un autor".




PREMIS DEL XXIV SALÓ DEL MANGA

De la mateixa manera que cada any el XXIV Saló del Manga de Barcelona atorga uns premis per reconèixer les millors obres de manga i anime publicades a Espanya. Competiran totes les obres publicades entre els dies 1 de setembre del 2017 i el 31 d'agost del 2018, i els premis no tindran dotació econòmica als seus editorials. El mecanisme de votació dels premis és obert a tothom a través del web del Saló del Manga de Barcelona.

Les categories dels premis són les següents: Millor Shonen Manga (manga d'aventures), Millor Shojo Manga (manga per a noies), Millor Seinen Manga (manga per a adults), Millor Josei Manga, Millor Kodomo Manga (manga infantil), Millor Manga d'autor, Millor sèrie d'anime editada o emesa a Espanya, Millor Pel·lícula d'anime editada o emesa a Espanya i Millor Fanzine de -o sobre- manga. Els guanyadors dels premis es donaran a conèixer durant la celebració del XXIV Saló del Manga de Barcelona.  


(Osamu Tezuka)

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris