FICOMIC va celebrar els 40 anys del Saló del Còmic amb una exposició en castellà.
El que es coneixia com a “Saló del Còmic i de la il·lustració de Barcelona” ara es coneix com a “Còmic Barcelona”. Han passat 40 anys, i aquest esdeveniment del còmic ja s'ha convertit en un dels més importants de tot el món.
Per celebrar-ho, Ficomic va organitzar una exposició que recordava cada una de les edicions celebrades del Saló del Còmic, que es va poder visitar durant la celebració del 40 Còmic Barcelona a Fira de Montjuïc entre els dies 6 i 8 de maig. Una exposició principalment en castellà que descrivía el saló com “la història de la historieta espanyola”.
L'exposició va estar dividida en dues parts. La primera era un mural d'uns trenta metres on s'hi mostrava una cronologia que començava el 1964 i fins a l'actualitat. En aquesta franja temporal es recordaven per anys les principals obres publicades a l'estat espanyol així com els esdeveniments històrics més rellevants relacionats amb el món de la vinyeta. Uns exemples són l'aparició de les revistes de còmic per adults el 1979, la impactant arribada de Bola de Drac el 1992, o les populars edicions del Glènat únicament en català el 2005.
Paral·lelament, a pocs metres d'allà, el visitant podia complementar l'exposició amb unes illes quadrangulars, on cada costat estava dedicat a una edició del Saló del Còmic. Per tant, cada pilar acollia quatre edicions, i així anar sumant pilars fins arribar a les 40 edicions. Tot plegat va ser una exposició molt gràfica i ràpida de veure, que no buida de contingut. S'hi podien veure els pòsters de cada una de les edicions, imatges d'arxiu amb peus de pàgina, el llistat de convidats de cada any, notes de premsa, etc. Un mural per a cada edició del saló que ben segur va fer les delícies dels més nostàlgics.
Antoni Guiral és el comissari de l'exposició, amb la col·laboració de Borja Crespo, Oriol Estrada, Elisa McCausland i Jaume Vilarrubí.
Tanmateix, denunciem des de ZonaMorta.cat que aquests 40 anys també han servit per a castellanitzar progressivament aquest esdeveniment barceloní i català, sobretot en els darrers anys. Fer una exposició de 40 anys del Saló del Còmic rebutjant el català en els panells, resulta ofensiu per tots aquells editors, autors, lectors i distribuïdors establerts al principat que han lluitat per arribar on som ara. Volem recordar també que FICOMIC (Federació d'Institucions Professionals del Còmic) agrupa editors, distribuïdors i llibreters de Catalunya. Avui, tots els que hem crescut amb el Saló, veiem com les conseqüències de la globalització han pervertit l'esdeveniment i han creat un "Còmic Barcelona" que cada cop és menys nostre, per a convertir-se en un esdeveniment espanyol. Esperem i desitgem que el Saló del Còmic torni a tenir el català com a llengua vehicular i així ajudar a normalitzar l'ús del català en aquest sector on escasseja la presència de la nostra llengua.
Dit això, us mostrem algunes instantànies de l'exposició. Un recorregut per a recordar el periple dels 40 lliuraments del saló que han marcat la nostra historieta des de 1981.
La creació del Saló del Còmic l'any 1981 |
Glénat i el manga en català |
50 aniversari de Cavall Fort |
Any 1992 |
0 Comentaris