La petjada catalana al Sitges 2022

Andrea Trepat a 'La Paradoja de Antares'

Produccions, coproduccions i col·laboracions a pel·lícules on el talent català està present.


El Festival de Sitges ha fet públic el llistat de pel·lícules que s'exhibiran a l'edició d'enguany. En total són uns 200 llargmetratges que es reparteixen per les diferents seccions de l'esdeveniment, i que es podran veure als cinemes recurrents de cada any, com són l'Auditori Melià, Cinema Prado, Cinema Retiro, Sala Tramuntana i Brigadoon. Tot, entre els dies 6 i 16 d'octubre a Sitges.


Entre aquestes 200 produccions n'hi ha que tenen ADN català. En total en contem 15, una xifra gens menyspreable, però cap d'elles ha estat rodada en llengua catalana, un detall que s'hauria de tenir en compte a l'hora d'adjudicar subvencions públiques a projectes audiovisual. De quines parlem? Les repassem a continuació.


La primera d'elles és una òpera prima, la de Luís Tinoco, que presentarà el seu debut titulat 'La Paradoja de Antares' a dins la secció Noves Visions. Rodada en un únic espai i a temps real, el director català intentarà donar resposta a la qual és una de les grans preguntes de la humanitat: estem sols a l'univers?; I també debuta al llarg Rafa Dengrá amb 'Emerge', després de nombrosos i esbojarrats curtmetratges d'èxit com 'Brutal Relax'. Aquest film explica com en una nit mitja humanitat va tenir el mateix somni sobre una noia misteriosa en un bosc.


També serà el retorn a Sitges de Víctor Garcia (Gallows Hill) amb 'La niña e la comunión', seleccionada per la Secció Oficial a Competició. Aquest és un film de terror ambientat en un poble proper a Tarragona a finals dels anys vuitanta i on l'horror esdevé a partir d'una comunió. El repartiment conta ambv talent català com Maria Molins, Anna Alarcón, Víctor Solé, Manel Barceló, i la jove i terrorífica protagonista Carla Campra.


I els vampirs arribaran al Sitges 2022 de la mà d'Ivan Mulero amb 'Vampiras: The Brides'. Aquest film, rodat a Andalusia i Los Àngeles, suposa la segona col·laboració del cineasta amb la productora Goldheart Productions després del curtmetratge d'èxit mundial 'Las Parcas'. Segons Mulero “La pel·lícula és un thriller d'acció sobrenatural, un entreteniment amb un peu al eurowestern, al cine fronterer de Robert Rodriguez i un regust a història de Metal Hurleant. La meva intenció sempre va ser hibridar un munt de gèneres, i una història que ocupés més de quatre segles per així jugar amb la idea.”. Podreu veure 'Vampiras: The Brides' al Brigadoon.


El català Jaume Balagueró presentarà a Sitges l'adaptació al cinema del relat “Els somnis a la casa de la bruixa” de l’escriptor H. P. Lovecraft, titulada 'Venus'. El film inaugurarà l'edició del certamen el dia 6 d'octubre. Produïda per l'empresa madrilenya Pokeepsie Films d'Álex de la Iglesia, el film forma part del segell de terror The Fear Collection. Segons el director de Lleida, 'Venus' “serà una pel·lícula plena d’horror, violència i brutícia”.


Però els fans de Balagueró podran gaudir també de dues propostes amb participació del cineasta. Per una banda, es presentarà 'Historias para no dormir: El Televisor', l'episodi que ha dirigit Balagueró per la segona temporada d'aquesta emblemàtica sèrie avui reciclada pels directors espanyols més talentosos del moment. I Balagueró també estarà present al documental '[REC] Terror Sin Pausa', un film dirigit per Diego López que aprofita el 15e aniversari de [REC] per analitzar la clau del seu èxit a través d'entrevistes als seus responsables.


També importants són la participació de productores catalanes a projectes internacionals. D'aquestes pel·lícules a Sitges n'hi ha forces, i val la pena fer-ne ressò. Una d'elles és 'As Bestas', una coproducció catalana-gallega-francesa que distribueix Contracorriente Films. Aquest film serà la sessió de cloenda de la Secció Òrbita. Es tracta d'un violent thriller rural amb rerefons ecologista dirigit per Rodrigo Sorogoyen que diuen que serveix per consolidar-lo com a director.


Quelcom semblant a 'As Bestas' succeeix amb 'Asombrosa Elisa'. La Charito Films coprodueix, Alfa Pictures distribueix i Filmax s'encarrega de les vendes internacionals. Tot plegat, tres empreses catalanes. El film ha estat escrit i dirigit per Sadrac González-Perellón i forma part de la Secció Oficial a Competició. Explica com una jove creu haver adquirit uns poders amb els quals pot venjar la mort de la seva mare morta en un accident; I no ens podem oblidar de l'esperada 'Mantícora' de Carlos Vermut (Magical Girl), en la qual TV3 hi ha participat. Rodada a Catalunya, la pel·lícula presenta el Julián, un reeixit dissenyador de videojocs que viu turmentat per un fosc secret, però que quan Diana apareix en la seva vida troba l'oportunitat de ser feliç.


Més enllà dels nous treballs, el Festival de Sitges 2022 recupera algunes produccions antigues que seran exhibides i presentades a sessions especials. Una d'elles és 'El Celo' (1999) del director mallorquí Antoni Aloy. La seva projecció anirà acompanyada del documental 'El Cineasta Escondido', la que intentarà esbrinar perquè va desaparèixer del mapa cinematogràfic Antoni Aloy després del seu exitós treball amb 'El Celo'. Tot un misteri...


La secció Catalunya Imaginària recupera 'La Barca sin pescador' (1964) i 'Denver' (1980). La primera d'elles dirigida per Josep Maria Forn adaptant un text del controvertit autor Alejandro Casona, i on parla sobre el pacte d'un home amb el diable per a recuperar uns diners perduts. La segona, dirigida per Carles Balagué, és considerada com una joia oculta del fantàstic català, adaptant lliurement els mons de Kafka i Poe. Finalment, Sitges 2022 projectarà el clàssic català 'El Ser' dirigida pel professor Sebastià d'Arbó, i que es podrà veure a l'escorxador del Brigadoon.


Podeu consulta totes les pel·lícules que configuren el line-up del Festival de Sitges 2022 a la web oficial.



Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris