Primeres pel·lícules del Brigadoon 2023 al Festival de Sitges


Enguany, el Brigadoon canvia d'emplaçament de manera excepcional.


Queden només dos mesos per l'inici del 56è Festival de Sitges, i avui s'ha anunciat part de la programació de les seccions Brigadoon i Catalunya Imaginària.

Brigadoon és la secció independent -i gratuïta- del festival, on s'acullen estrenes de pel·lícules internacionals, es recuperen obres de culte, s'aposta pel documental i s'hi fan conferències. Aquest any, i de manera excepcional, hi ha un canvi d¡emplaçament a la Sala Jofre Vila, a la planta 1 del Cine Prado.

Dit això, la primera pel·lícula anunciada pel Brigadoon és la seqüela 'The Barn Part II', de Justin M. Seaman. El film explica com les noies de la casa de la germandat de dones Gamma Tau Psi portaran fora del campus la seva infame atracció embruixada per recaptar fons. Desafortunadament per a elles, algun practicant no desitjat del "truc o tracte" truca a la porta i vol recollir alguna cosa més que dolços...

Aquesta continuació precedeix a una primera part que ha esdevingut de culte als Estats Units, arribant a ser distribuïda fins i tot en VHS. No us deixeu perdre aquesta segona part amb una estètica i narrativa amb essència als vuitanta.

I pels que busquin experiències violentes i gore, atenció a 'Thorns', de Douglas Schulze. L'actor Doug Bradley, conegut per interpretar Pinhead a la saga Hellraiser, protagonitza aquesta obra en què les primeres imatges que arriben ens recorden l'univers creat per Clive Barker.

En l'apartat de documentals es podrà veure 'Otra película maldita', d'Alberto Fasce i Mario Varela. Es tracta d'una invitació a desfer el camí de la història del cinema de terror a Argentina, un país ple de pel·lícules oblidades, perdudes o truncades.

I pels amants del cinema italià de gènere hi haurà un documental per a ells, però no parlarà ben bé de cinema. 'Il museo degli orrori di Dario Argento', de Luigi Cozzi, parla sobre la popular botiga que administren els cineastes Argento i Cozzi a Roma, on es venen records de terror, fantasia i ciència-ficció, inspirats en pel·lícules. A més, també hi ha un museu únic que mostra als visitants els accessoris originals utilitzats durant la realització de les seves pel·lícules més famoses.

També hi serà 'Un millón de zombies: La historia de Plaga Zombie', de Nicanor Loretti i Camilo de Cabo, un documental sobre la primera pel·lícula argentina de morts vivents, feta per fans del gènere en plena adolescència de manera casolana i que va esdevenir exitosa.

Finalment, s'ha anunciat una sessió especial de 'Hall of Frame. María Luisa Pino', de Guillermo López Aliaga i Fran Mateu, amb la presència de María Luisa Pino, una obra que explora l'extensa trajectòria de María Luisa Pino, sota el seu propi testimoniatge, com a experta en el camp del muntatge cinematogràfic i dels efectes especials. La seva feina es palpa a clàssics internacionals com El Cebo (1958), Los últimos días de Pompeya (1959), Diabla (1979) i Descanse en Piezas (1987), entre moltes altres.


Catalunya Imaginària


A la secció Catalunya Imaginària es recuperen pel·lícules catalanes de gènere fantàstic que han esdevingut de culte amb el temps. Enguany, i per ara, s'han anunciat dos títols pel Sitges 2023: 'Más allá de la Muerte' (1986) de Sebastià D'Arbó i 'Fata Morgana' (1966) de Vicente Aranda.

'Más allá de la muerte' (1986), colofó de la trilogia parapsicològica del professor D'Arbó, es projectarà acompanyada per la presentació del llibre homònim, escrit juntament amb Diego Peñalver. Pel que fa a 'Fata Morgana' (1966), aquesta és la primera pel·lícula d'Aranda en solitari. Protagonitzada per Teresa Gimpera, ja conté bona part dels temes que obsessionen aquest cineasta: la violència i el sexe.

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris